Departamente
Psihoterapie
Informatii generale
Psihoterapie cognitiv comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) a fost dezvoltata de Beck în anii 1960 descrisa în "Terapia cognitiva al depresiei". Dezvoltarea sa a fost determinata de observatia ca pacientii trimisi la psihoterapie aveau opinii negative înradacinate, despre de ei însisi, viitorul lor, si mediul lor inconjurator. Tratamentul se bazeaza pe ideea ca tulburarea nu este cauzata de evenimente, ci de felul in care pacientul se raporteaza la acestea. TCC este o terapie pe termen scurt, bazata pe colaborare, axata pe probleme actuale, ale carei obiective sunt ameliorarea simptomelor si dezvoltarea de noi competente.
Comportamentele si emotiile sunt determinate de cognitiile persoanei. Unele emotii sunt patologice, fiind urmarea unor "erori cognitive". În timp ce emotiile subiacente nu pot fi supuse examinarii sau schimbarilor comportamentale, cognitiile sunt susceptibile a fi influentate direct. În cazul în care o persoana poate fi ajutata sa înteleaga legatura dintre erorile cognitive si emotii, ea poate încerca metode de schimbare. TCC are scopul de a "schimba modul în care simti, prin schimbarea modului de gândire"
Perceptia bolii psihice: În bolile psihice exista erori în perceptie a riscului, erori logice, si erori în procesarea informatiilor (distorsiuni cognitive). Aceste distorsiuni se refera la sine, lume si viitor (Triada cognitiva Beck). Modelul este Evenimente> Evaluare cognitiva eronata> Raspuns emotional> Comportament maldapativ> (Comportamente / Emotii) = Patologie. Astfel erorile cognitive conduc la disforie si comportament maladaptiv. Aceste erori provin în procesul de învatare din copilarie, internalizarea unui model familial/cultural si experientele traumatice timpurii. Modelul cognitiv este doar un ghid pentru terapie, nu un model etiologic cuprinzator al bolii psihice, si nu exclude factori neurochimici sau de alta natura, importanti in dezvoltarea simptomelor, si nici nu exclude utilizarea concomitenta a tratamentelor psihofarmacologice.
Tehnici terapeutice. Psihoterapeutul este foarte activ în TCC. Pacientul si terapeutul lucreaza împreuna în spiritul cercetarii stiintifice pentru a explora probleme si solutii - "colaborare empirica". Terapeutul îsi propune sa asiste pacientul la: monitorizarea cognitiilor, identificarea erorilor cognitive, întelegera schemelor maladapative, si de a explora cu pacientul strategii de a le schimba si sa examineze efectele asupra simptomelor. TCC utilizeaza tehnici comportamentale, cognitive si experimentale pentru a trata pacienti
Tehnici comportamentale - planificarea activitatilor; expunere, prevenirea raspunsului; distragere a atentiei, tehnici de relaxare, training de asertivitate sau de dezvoltare a abilitatilor sociale
Tehnici cognitive - psihoeducatie, inclusiv lecturi, identificarea gândurilor automate, dialogul socratic, jocuri de rol, jurnal al gândurilor automate.
Fazele tratamentului Un tratament pe termen scurt, cu evaluarea initiala fiind urmata de 6-20 de sedinte cu durata de o ora. Atentia clinica este axata în primul rând pe evenimentele prezente, din "aici si acum". Fiecare sesiune, în general, procedeaza dupa cum urmeaza: gestionarea situatiilor de urgenta, stabilirea agendei de comun acord, verificarea temei de casa cu feedback-ul corespunzator, concentrarea pe elementele specifice ghidate de probleme actuale, sugerarea unor tehnici cognitive sau comportamentale pentru a contracara gândurilor automate / schema de baza; formularea temei de casa.
Indicatii si contraindicatii TCC este considerat ca un tratament activ care necesita întelegerea si colaborarea pacientului. Pacientii ar trebui sa fie, prin urmare, motivati si sa fie capabili de a face conexiuni între gânduri si emotii. TCC este contraindicata în dizabilitati de învatare, retard mintal si dementa. TCC este indicata în: depresii de intensitate usoara si medie tulburari de alimentatie (anorexie nervoasa si bulimie nervoasa), tulburari de anxietate, la unii pacienti poate avea un rol în tratamentul tulburarilor de personalitate, problemelor legate de uzul de substante si în managementul simptomelor psihotice cronice.
Eficacitate Exista dovezi importante pentru eficienta TCC în depresie, tulburari de alimentatie si tulburari de anxietate. TCC este cel putin la fel de eficace ca si psihofarmacoterapia în depresia de intensitate usoara sau medie si poate fi mai eficienta pe termen lung (în prevenirea recidivei).