Departamente - Psihiatrie

Psihiatria este o stiinta medicala, o ramura a medicinii care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor psihice. Termenul provine din grecescul „Psyche” – spirit, suflet si „iatreea” – a vindeca, deci am putea spune ca psihiatrii sunt „vindecatorii sufletului”.

În ultimele decenii, psihiatria a cunoscut o dezvoltare rapida reflectata atât în cercetarile referitoare la substratul neuro-anatomic cat si la cele de farmacologie. Clasificarile moderne (ICD-10 si DSM-IV) ofera criterii de diagnostic standardizat pentru a facilita comunicarea dintre specialisti. Un numar mare de medicamente sunt acum disponibile în lupta cu tulburarile psihice. Alaturi de tratamentele farmacologice si-au dovedit eficacitatea si tratamentele biologice, dar in speciale cele psihoterapeutice.

Rolul psihiatriei nu este doar de a diagnostica si trata tulburarile psihice dar si cel de a preveni aparitia acestora, contribuind astfel la sanatatea mentala a populatiei.

In cadrul serviciului medical persoanele cu tulburari psihice pot beneficia de consultatii medicale specializate pentru diagnosticarea si tratamentul atât a afectiunii psihice cât si a afectiunilor comorbide, pentru instituirea unui tratament adecvat farmacologic si psihoterapeutic. Se asigura asistarea medicala a pacientilor cu tratament psihiatric cronic în sensul administrarii medicatiei în regim supravegheat medical, asistarea procurarii medicamentelor necesare, etc.  Cabinetul medical este în relatie contractuala cu casa de asigurari, nu se percepe taxa pentru serviciile decontate de casa.