Departamente - Psihoterapie - Informatii generale

Ce asteptari poti avea de la psihoterapie?

  • O buna relatie psihoterapeutica: nu te multumi cu mai putin, poate vei avea nevoie sa vezi mai multi psihoterapeuti pana cand te vei simti inteles si acceptat.
  • Psihoterapia este un parteneriat: atat psihoterapeutul cat si tu contribui la procesul de vindecare. Nu lucrezi singur la recuperare, dar nu te astepta ca terapeutul sa munceasca in locul tau. Psihoterapia presupune  o colaborare. Nu te astepta ca psihoterapeutul sa-ti spuna ce sa faci. Tu si psihoterapeutul sunteti parteneri in recuperarea ta. Psihoterapeutul te va ghida, dar numai tu poti face schimbarile optime pentru tine.
  • Psihoterapia nu va fi intotdeauna placuta: Amintirile dureroase, frustrarile  pot iesi la suprafata. Este o parte  integranta a psihoterapiei, si psihoterapeutul te va ghida prin acest proces. Vorbeste despre ceea ce simti. A vorbi deschis si sincer despre emotiile, sentimentele tale te vor ajuta in psihoterapie.
  • In cadrul psihoterapiei ar trebui sa te simti in  siguranta.
  • Sa-ti iei un angajament, sa fii constiincios in legatura cu psihoterapia: Nu anula/ reprograma sedinte, numai daca este absolut necesar. Daca nu vrei sa mergi la urmatoarea sedinta, intreaba-te : “Ce se intampla de nu vreau sa ma duc?” Vorbeste despre indoielile tale cu psihoterapeutul.
  • Ca sa obtii rezultatele dorite in psihoterapie pune in aplicare ceea ce ai invatat, descoperit in sedinte. 50 de minute de psihoterapie nu te vor schimba, este important ce faci cu informatiile descoperite in timpul sedintelor.
  • Durata psihoterapiei difera de la o persoana la alta, dar si in functie de abordarea psihoterapeutica. Psihoterapia se termina cand ti-ai atins obiectivele terapeutice propuse. Psihoterapeutul te va ajuta sa-ti schimbi obiectivele, daca vei dori, si sa-ti evaluezi progresele facute.
  • Nu uita ca schimbarea poate fi dificila si  poate sa dureze mai mult decat te-ai asteptat, nu te vei schimba peste noapte. Nu te descuraja, ai incredere ca vei reusi sa-ti atingi obiectivele. Observa schimbarile pozitive din viata ta. Dispozitia ta generala poate se va imbunatati, te poti simti mai aproape de familie, de prieteni, o situatie care ti se parea dificila in trecut, ti se pare usor de rezolvat in prezent.