Departamente
Psihoterapie
Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific si în spirit umanist în scopul promovarii sanatatii, optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale, în scopul modificarii factorilor psihologici implicati în tulburarile psihice, psihosomatice si în tulburarile somatice si în situatii de risc. Psihoterapia este o forma de tratament care are loc în cadrul si pe baza unei relatii interpersonale între client sau pacient si terapeut.
Exista mai multe tipuri de psihoterapie: psihanaliza, psihoterapie cognitiv comportamentala, psihodrama, relaxare si hipnoza, familiala sistemica, etc.
Psihoterapia se poate realiza în regim individual sau in grup.
Statutul de psihoterapeut, poate fi obtinut prin urmarea unei formari specializate într-o scoala de psihoterapie, formare care poate dura între 3 si 8 ani. Pot efectua sedinte de psihoterapie, medicii si psihologii care au finalizat o formare specifica in psihoterapie conform criteriilor nationale si internationale. Formarea in psihoterapie poate fi insa utila si asistentilor sociali, asistentilor medicali, asistentilor de nutritie, kinetoterapeutilor, celor din relatii cu publicul sau din departamentul resurselor umane, preotilor, etc. in activitatea lor profesionala, fara a obtine titlul de psihoterapeut.